Cu ce înlocuim carnea pe timp de post? Încearcă 3 rețete delicioase cu tofu!
Triunghiuri de tofu în crustă de arahide
Atunci când îl gătești este bine să îndepărtezi apa și umezeala în exces, înainte să îl marinezi sau să îl prăjești. Astfel, te asiguri că se va găti corect.
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 400g tofu tare, scurs de apă
- 300g orez prefiert
- 350ml lapte de orez
- 3 fire ceapă vrede, tocată mărunt
- ½ legatură de coriandru proaspat, tocat
- 3 linguri ardei gras roșu tocat
- sare
- 1 linguriță apă
- 1 albuș
- 50g arahide prăjite
- ½ linguriță pudră de ustuori
- ½ linguriță ghimbir pudră
- ½ linguriță boia dulce
- 2 lingurițe ulei de arahide
- ulei de gătit
Taie tofu în 8 felii și fiecare felie în 2 triungiuri (pe diagonală). Așează-le între șervetele de hârtie și pune deasupra lor o tigaie grea, pentru a scoate apa în exces. Lasă-le să stea așa 20 de minute.
Fierbe orezul în lapte, la foc mic, timp de 5 minute, apoi adaugă ceapa, coriandrul și ardeiul gras. Acoperă și ține la cald. Bate într-un bol albușul cu putină sare.
Mărunțește arahidele în robotul de bucătăie și amestecă-le cu usuroi, ghimbir, boia și puțină sare. Înmoaie fiecare bucățică de tofu în albușul bătut, apoi tăvălește-o prin amestecul cu arahide.
Prăjește-le într-o tigaie unsă cu ulei, câte două minute pe fiecare parte până când se rumenesc.
Servește tofu stropit cu putin ulei de arahide, orez și o felie de lămâie.
Cubulețe de tofu dulce-picant
Un fel apetisant pentru prânz sau cină cu arome puternice de usturoi și ghimbir. Îi va cuceri chiar și pe cei cârcotași.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 100g orez cu bob lung, prefiert
- 2 linguri ulei
- 400g tofu cu continut redus de grăsime
- 150ml zeamă supă de pui
- 60ml sos Hoisin
- 1 lingură sherry
- 1 linguriță amidon alimentar
- 2 lingurițe sos de soia
- 1 linguriță miere
- ½ linguriță ulei de susan
- un praf de boia de ardei iute
- 2 lingurițe ghimbir ras
- 2 lingurițe usuroi, tocat mărunt
- 2 cepe verzi, tocate mărunt
Fierbe orezul. Încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Pune cubulețele de tofu în el și sotează-le timp de 5 minute până când capătă o culoare arămie.
Amestecă bine supa de pui cu sosul Hoisin, sherry, amidonul, sosul de soia, mierea, uleiul de susan și boiaua de ardei. Sotează 30 de secunde ghimbirul, usturoiul și ceapa și adaugă-le în amestecul cu supa. Pune pe foc timp de un minut până când se îngroașă puțin.
Pune și bucățelele de tofu în sos și mai lasă pe foc maxim un minut. Servește cu orezul fiert.
Pachețele de primăvară cu tofu
O variantă inedită pentru clasicele pachețele de primăvară.
Ingrediente (pentru 6 porții):
- 800g tofu tare
- 60ml ulei de masline
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 linguriță ulei de susan
- 1 linguriță sos de soia
- 350g spanac
- 200-220g ciuperci shiitake (fără codițe), feliate
- 4 cepe verzi tocate
- ½ legatură mentă
- ½ legatură coriandru
- 6 foi de orez (diamentrul 20cm)
Taie tofu în felii subtiri și preseaza-le între servetele de hârtie.
Amestecă 2 linguri din uleiul de măsline cu usturoiul, uleiul de susan și sosul de soia într-un bol larg. Înmoaie feliile de tofu în acest amestec astfel încat să fie acoperite bine.
Încinge 1 lingura de ulei de masline într-o tigaie și prajește feliile de tofu timp de 15 minutes. După ce se răcesc feliază-le în bețișoare subțiri.
Unge o tigaie cu o lingură de ulei de măsline și călește ciupercile timp de 5 minute până când se înmoaie.
Înmoaie o foaie de orez în apă fierbinte până când devine ușor maleabilă. Pune în ea părți egale de spanac, tofu și ciuperci, presară coriandru și mentă. Înfășoară totul în foaia de orez. Repetă operațiunea cu restul ingredientelor rămase până când obții 6 pachețele.