Ingrediente :
- 500 g mascarpone
- 400 g piscoturi
- 250 ml espresso sau cafea tare
- 3 linguri zahăr pudră
- 3 ouă
- o lingură de cacao
- 3 lingurițe de amaretto sau o linguriță de esență de migdale
Mod de preparare:
Pentru a obține aspectul din cofetărie, prajitura tiramisu va trebui să încapă la fix într-o tavă. Astfel evităm riscul curgerii cremei de mascarpone. 400 g de piscoturi înseamnă 48 piscoturi, din care eu am folosit 40.
Pentru crema mascarpone folosită la tiramisu va trebui să scoatem din timp de la frigider toate ingredientele necesare, deoarece acestea vor trebui să fie la temperatura camerei. De asemenea, un amănunt important în prepararea rețetei de tiramisu este utilizarea unei cafele foarte tari.
Spargem cele trei ouă și separăm gălbenușurile de albușuri. Punem gălbenușurile într-un vas, adăugăm trei linguri de zahăr pudră și le amestecăm până cand acestea își schimbă consistența și culoarea. Peste compoziția obținută adăugăm 500 g mascarpone și continuăm să amestecăm cu mixerul până când crema se leagă. În cazul în care nu aveți lichior amaretto la îndemână, adăugăm în crema pentru tiramisu o linguriță de esență de migdale.
Batem spumă albușurile, după care turnăm peste ele crema mascarpone și amestecăm încetișor, de jos în sus, pentru a nu se lăsa prea mult albușurile. Apoi introducem crema pentru tiramisu în frigider și o lăsăm acolo până când terminăm de pregatit primul strat de pișcoturi. Trecem rapid prin cafea ambele părți ale fiecărui pișcot – pișcoturile pentru tiramisu nu ar trebui să fie îmbibate cu cafea, ci doar umezite.
Cafeaua pentru tiramisu trebuie să fie neîndulcită, neaparat rece și amestecată cu trei lingurițe de amaretto. Așezăm în tavă primul strat de pișcoturi, peste care întindem jumătate din crema mascarpone. Așezăm deasupra un al doilea strat de pișcoturi și apoi peste acesta turnăm restul de cremă mascarpone. Prajitura tiramisu se pudrează cu o lingură de cacao și se poate servi după ce a fost ținută la frigider măcr o oră.
Poftă bună!