Pentru pui:
- 1 piet de pui fără os, tăiat în două bucăți
- 1 1/2 linguriță ulei de măsline
- 3 linugurițe zeamă de lămâie
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță praf de usturoi sau un cățel de usturoi
- 1/2 linguriță de sare
Pentru orez:
- 2 căni sau cupe de orez basmati, clătit
- 2 căni de apă
- 1 ceapă mică, tăiată felii sau cubulețe
- 1 1/2 lingură ulei
- 2 linguri de bulion
- 1/4 linguriță sare
Pentru tzatziki:
- 1 iaurt grecesc
- 1/2 cupă de castravete ras
- 1 1/2 linuguriță zeamă de lămâie
- 1/4 linguriță sare
- 1 1/2 usturoi ( praf sau întreg)
Pentru salata de castraveți:
- 1 castravete mare
- 1/4 cupă ceapă tăiată felii
- 1 1/2 lingurițe mărar mărunțit
- 1 1/2 linuguriță zeamă de lămâie
- 1 1/2 linuguriță ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
Marinare pui:
- Adaugă într-un bol toate ingredientele, mai puțin puiul.
- Taie puiul cubulețe
- Adaugă puiul și asigură-te că este acoperit complet cu sosul marinat
- Pune-l în frigider si lasă-l la marinat minim o oră.
Sos tzatziki:
- Pune castraveții rași într-o sită deasupra unui bol mic.
- Adaugă sarea și lasa-i să se așeze pentru 10 minute.
- Pasează-i până se scurge toată zeama în bol.
- Adaugă iaurtul, zeama de lămâie și usturoiul
- Adaugă castravetele stors și amestecă.
- Pune-l la frigider până ești gata de masă.
Salata de castraveți:
- Curăță castravetele și taie-l pe jumătate, pe lung.
- Folosește o lingură să cureți mijlocul castravetelui de semințe.
- Taie castravetele în felii micuțe ( pe lat)
- Amestecă castraveții cu ceapa feliată, lămâie, ulei de măsline și sare.
Orez:
- Încălzește uleiul într-o oală cu capac, la foc mediu spre mare.
- Adaugă ceapa și las-o până devine transparentă (4-5 minute).
- Adaugă orezul și amestecă pentru a acoperi orezul cu uleiul și ceapă.
- Adaugă apă și dă focul mai tare
- Adaugă bulionul și sarea și amestecă
- Când fierbe, dă focul la nivelul cel mai mic, acoperă și lasă-l la fiert încă 15 minute.
- Oprește focul și lasă orezul să se așeze pentru 10 minute.
Frigărui de pui:
- Încălzește cuptorul sau un grătar.
- Asigură-te că frigăruile sunt îmbibate cu apă cel puțin 30 minute, dacă folosești frigărui de lemn.
- Pune cubulețele de pui marinat, asigură-te că nu sunt prea aglomerate pe bețele de frigărui.
- Pune puțin ulei pe grătar ca să nu se lipeasă frigăruile.
- Lasă-le 8-10 minute pe o parte, întoarce-le și lasă-le încă 8-10 minute și pe cealaltă parte.
Poftă bună!