Descriere

Claponul este un cocos castrat cu 70 zile inainte de vanzare iar varsta lui nu trebuie sa depaseasca 140 zile inainte de a fi taiat. Carnea claponului are un gust deosebit si este extrem de frageda. In cazul in care nu gasiti un clapon, puteti folosi aceasta umplutura pentru a umple rate, gaste sau chiar pui.

Preparare:

  1. Coacem castanele, le lasam sa se raceasca si apoi le curatam.
  2. Punem prunele intr-un vas si turnam peste ele paharul de marsala. Le lasam cca 30 minute sa se hidrateze si parfumeze.
  3. Intr-un alt vas, amestecam castanele curatate si taiate in bucatele mai mari, prunele taiate si ele in bucati mari, marsala, 1 mar curatat de coaja si taiat in patratele mici, carnea tocata de pui sau vitel, miezul de paine stors bine, ouale, trufele date prin razatoare, sarea si piperul. Amestecam toate ingredientele foarte bine,
  4. Spalam claponul, scoatem organele interne ( ficatul, dupa ce i-am indepartat fierea, il tocam si il punem in umplutura) curatam tartita, taiem varful aripilor si il trecem prin flacara.
  5. Il umplem si apoi il coasem. Il ungem cu unt pe sub piele si pe deasupra, il pudram cu sare si piper si il legam astfel incat sa nu se deformeze in timpul coacerii,
  6. Il asezam intr-o forma incapatoare in care adaugam 1 pahar mic cu apa si un pahar cu vin alb de buna calitate.
  7. Acoperim forma cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 180°C.
  8. Coacem claponul pentru 2 ore acoperit. Din 30 in 30 minute, verificam daca mai exista lichid in tava. In cazul in care mai este nevoie, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.
  9. In ultimele 30 minute, eliminam folia de aluminiu si lasam claponul sa se rumeneasca frumos. Din 10 in 10 minute, deschidem usa cuptorului si ungem suprafata claponului cu sosul format in tava.

Sos si Garnitura:

  1. Sos: Dupa ce claponul s-a rumenit uniform, il scoatem pe o farfurie, il acoperim cu folie de aluminiu si degresam sosul format in tava.
  2. Dizolvam 1-2 lingurite rase de amidon de porumb in sosul degrasat, adaugam 1/2 pahar cu apa, 30 ml marsala, sare si piper alb.
  3. Punem sosul intr-o craticioara pe foc mic si il lasam sa se ingroase ( cca 2-3 minute).
  4. Garnitura: In alte doua craticioare fierbem separat, al dente, mazarea si fasolea verde.
  5. Punem 50 gr unt intr-o tigaie iar cand este incins adaugam legumele scurse bine.
  6. Le calim pentru 5-6 minute, le condimentam cu sare si piper alb.
  7. Servim claponul cu garnitura de legume si sos,
Categories: Felul doi