O alimentatie sanatoasa, nu înseamnă neapărat un stil de viață alimentar restrictiv. Principiul de bază a unei alimentații sănătoase este construit din varietatea a ceea ce mâncăm, datorită nutrienților diferiți de care organismul nostru are nevoie.
Legumele, fructele, semințele, sunt bogate în carbohidrați, vitamine, minerale și fier, au un conținut scăzut de grăsimi. Ele trebuie să constituie principalele rezerve care să acopere consumul caloric. Restul, trebuie să provină din produse cu un conținut scăzut în grăsimi, carne slabă și pește.
Urmând acești pași nu înseamnă că trebuie să renunți la mâncarea ta favorită, cât timp dieta ta este corect echilibrată și bogată în nutrieți și fier.
Urmatoarele puncte subliniază ceea ce trebuie să știi pentru ați construi și urma o dietă sănătoasă:
1. Fier.Mănâncă produse bogate în fibre: fructe, legume, fasole și semințe. Aceste produse ne oferă importante vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate perfectă.
2.Fructe și legume. Asigură-te că incluzi în alimentația ta legumele ș fructele de orice fel,dar în special citricele. Antioxidanții și alți nutritienți din aceste produse ne protejează împotriva diferitelor tipuri de cancer și alte boli.
3.Nu zahăr, nu sare.Limitează cantitatea de zahăr, produse cu un conținut bogat în zahar, de pâine albă și produse gen snack-food, cu un continut bogat în sare.
4. Nu grăsime animală.Elimină grasimea animală. Are un conținut bogat în grăsime saturată și nu face decât să ridice alarmant nivelul de colesterol cu efecte negative asupra stării de sănătate. Elimină din alimentație și grăsimile hidrogenate (margarina,uleiurile vegetale).
5. Pește.Mănâncă mai mult pește și semințe. Au un conținut sănătos de grăsimi nesaturate.
6. Porții moderate, în special atunci când consumi produse alimentare cu un conținut caloric crescut.
7. Nu colesterolului.Păstrează cantitatea de colesterol consumată sub 300 de miligrame/zi. El se găsește în orice produs de origine animală.
8. Variază alimentația.Așa cum spuneam la început, varietatea în ceea ce consumi este necesară. Nu încerca, oricât de gustoasă ar fi mâncarea, să acoperi necesarul de nutrienți și caloric mâncând același lucru zi de zi.
9. Calciu.Menține un aport de adecvat de calciu, esențial pentru a avea un sistem osos puternic.
10.Nu alcoolului.Alcoolul trebuie consumat cu moderație. Excesul de alcool, pe lângă faptul că aduce un aport caloric foarte mare, fără nutrienți, afectează grav starea de sănătate și poate conduce la complicații foarte grave.