- 1 cană zahăr
- 1 cană unt
- Un vârf de sare
- 1 jumătate de cană de zahăr brun
- 4 ouă mari
- 1 cană de cacao pudră
- 2 lingurițe de expresso/ cafea instant
- ½ cană de făină
- 1 cană de nuci (poți adăuga și stafide, preferențial)
- 1 cană de apă
- 1 cană zahăr granulat
- 6 lingurițe de unt
- ½ cană de smântână
Mod de preparare:
- Pune cana de zahăr într-un vas pentru sos (crăticioară) pe foc, până se topește.
- După ce s-a topit zahărul, adaugă cele 6 lingurițe de unt și amestecă.
- Pune smântâna în zahărul topit, pe foc și amestecă până devine omogen și pufos.
- Oprește focul și lasă sosul să se răcească puțin.
- Încălzește cuptorul la 180 grade.
- Într-un bol amestecă cana de unt, 4 lingurițe de zahăr, amestecă și adaugă câte un ou, pe rând, până se omogenizează.
- Adaugă cacao, cafea, făina și sarea și amestecă până devine cremos.
- Toarnă compoziția într-o tavă de copt rotundă și lasă-o la cuptor pentru aproximativ 30-40 minute, apoi lasă aluatul să se răcească.
- Pune apa, zahărul brun și optional stafidele într-un vad pe foc. Lasă să fiarbă până când se evaporă lichidul.
- Lasă compoziția să se răcească puțin și pune-o într-un blender, împreună cu nucile. Amestecă până când nucile sunt sfărâmițate complet.
- Taie blatul de negresă în două și pune în mijloc compoziția cu nuci și stafide.
- Toarnă caramelul peste prajitură.
Poftă bună!